In het eerste Innovatiecafé van Dé Onderwijsdagen 2016 staat de vraag centraal hoe logistiek kan bijdragen aan flexibilisering van onderwijs. Na een strakke opening op zijn Matthijs van Nieuwkerks stelt presentator Remco Rutten (SURF) de tafelgasten voor: Sir Bakx (programmamanager efficiënte bedrijfsprocessen bij SURFmarket), Gert Idema (projectleider onderwijslogistiek bij Inholland), Jasper Schöbel (student en secretaris bij JOB) en Jarmo Berkhout (voorzitter LSVb).
Best principles
Sir Bakx leidt het café inhoudelijk in: logistiek kan op verschillende vlakken bijdragen aan flexibeler onderwijs. SURF richt zich nu vooral op het opstellen van een studieplan: wat zijn de best principles en hoe kunnen we komen tot een referentiearchitectuur?
Je merkt het wanneer het misgaat
Maar dan de huidige realiteit: wat merken studenten eigenlijk van onderwijslogistiek? Studenten willen het liefst niets merken van logistieke processen. Die komen dan ook alleen in beeld als je ergens tegenaan loopt. Jarmo Berkhout geeft een voorbeeld: je hebt discussie met een docent over een cijfer. De docent wil het cijfer aanpassen in het systeem, maar dat kan niet meer. Of denk aan het samenvoegen van onderwijsbalies: dat wordt gedaan om kosten te besparen en efficiënter te werken, maar het gevolg is dat je onpersoonlijk wordt behandeld én vaak minder snel geholpen wordt.
Denken vanuit meerdere perspectieven
Gert Idema suggereert dat een oorzaak kan zijn dat er te veel vanuit het perspectief van bedrijfsvoering gekeken wordt naar onderwijslogistiek. De techniek is er om schaalvergroting, meer uniformiteit en kostenbesparing te bereiken, dús gaan we dat doen, lijkt de gedachte. Maar als je de perspectieven van de docent, de student en van de onderwijsontwikkeling vergeet, dan krijg je voorbeelden als het starre cijferregistratiesysteem en de samengevoegde studentenbalies. Idema vindt dat docenten meer in hun kracht moeten komen, en niet alles moeten overlaten aan ICT’ers. Uit de zaal komt een kritische vraag: wordt de bedrijfsvoering niet al te negatief neergezet? Bedrijfsvoering wil de logistieke processen goedkoper maken om meer geld over te houden voor onderwijs.
Betrek docenten, studenten én bedrijfsvoering erbij
In de praktijk staan docenten en bedrijfsvoering vaak tegenover elkaar, en komen ze moeilijk tot elkaar als het gaat om de inrichting van bedrijfsprocessen. Docenten denken autonoom, willen hun eigen plan kunnen trekken. De bedrijfsvoering wil juist alles systematisch en gestructureerd uitwerken. Dat is niet zo gek, betoogt Berkhout, want de laatste 20 jaar worden onderwijsinstellingen steeds meer geacht als een bedrijf te werken dat afgerekend wordt op prestaties.
Niettemin is het heel belangrijk om bij logistiekprojecten in een vroeg stadium zowel studenten als docenten en mensen van bedrijfsvoering te betrekken. Zo raakt iedereen betrokken en wordt de kans op succesvolle invoering van een project groter.
Met die conclusie wordt het eerste Innovatiecafé van Dé Onderwijsdagen 2016 afgesloten.
Meer informatie
- Bekijk de slides van het Innovatiecafé onderwijslogistiek
- Lees meer over de activiteiten van SURF op het vlak van onderwijslogistiek
- Lees het blog ‘Innovatiecafé nieuwe technologieën: veel nieuws onder de zon’
- Lees het blog ‘Innovatiecafé learning analytics: wees transparant over datagebruik’