Het SURFnet-netwerk is nooit af. Als productmanager Netwerkdiensten bezoek ik regelmatig onderwijs- en onderzoeksinstellingen om te bespreken met welke uitdagingen rondom connectiviteit zij te maken hebben. Door te weten wat er speelt, kunnen we het toekomstige netwerk tijdig voorbereiden op nieuwe ontwikkelingen. Vandaag ben ik in gesprek met het Deltion College over Software Defined Networking.
In de zomer van 2014 installeerde het Deltion College in Zwolle een netwerk op basis van Software Defined Networking (SDN). Met SDN worden netwerken op softwareniveau bestuurd. Deltion gebruikt daarvoor het OpenFlow protocol.
Ieder apparaat dat OpenFlow ondersteunt, kan daardoor worden aangesloten op de infrastructuur van Deltion en direct op afstand via de software worden bestuurd.
Wat doet het Deltion College met SDN?
Het Deltion College is een van de eerste organisaties in de wereld die een actieve configuratie voor de load balancers op SDN hebben draaien . Hiermee wordt het binnenkomende verkeer netjes verdeeld over resources, waardoor de druk op de systemen beter kan worden geregeld. Dat werkt met het OpenFlow protocol en wordt dus beheerd vanuit één plek. KEMP, leverancier van de load balancers, bracht eerder een best practice uit, waarin wordt uitgelegd welke voordelen de keuze voor SDN, Deltion biedt.
Deltion maakt gebruik van een Microsoft Lync-omgeving voor conference calls en het on demand op afstand beschikbaar stellen van colleges. Deze Microsoft Lync-omgeving draait inmiddels ook achter de SDN-oplossing. Dit levert een betere gebruikerservaring op. Belangrijk, want voorheen wilden conference calls nog wel eens een beller verliezen. En ook voor het beschikbaar maken van colleges op afstand is een goede Lync-integratie een vereiste.
“In de nabije toekomst proberen we SDN volledig door te zetten,” zegt Robert Vos, manager Informatisering en Automatisering bij het Deltion College. “Uiteindelijk willen we alles in de infrastructuur makkelijk beheren, snel veranderingen kunnen opvangen en willen we de kwaliteit verhogen van het gebruik van applicaties en ICT-middelen. Er zullen bovendien steeds meer gebruikers komen die zelf toepassingen maken. OpenFlow is immers een open standaard. Dat vind ik ook de kracht ervan.”
Waarom kiest het Deltion College voor SDN?
Toekomstgericht
“SDN met OpenFlow is de toekomst,” zegt Vos. “De infrastructuur die we nu neerleggen, moet meerdere jaren meekunnen. Door een dynamische manier van omgaan met de infrastructuur ben je veel flexibeler. Je kunt sneller reageren op veranderingen in of buiten de organisatie. Ook de toegevoegde waarde voor onze studenten is groot. Als student bij Deltion werk je nu al met de netwerken van de toekomst.”
Lagere beheerslast en dynamische configuratie
De intelligentie van het netwerk bevindt zich bij SDN niet meer in het apparaat, maar in de software. Eenmaal ingeregeld is de infrastructuur vanuit één plek te onderhouden. Het apparaat herkent de software en weet wat het moet doen. Vos: “Als je verhuist naar een nieuwe locatie, heb je bij het inpluggen van je telefoon direct alweer een quality of service.”
Vos is erg te spreken over de dynamische configuratie van SDN. Per netwerkonderdeel bepaalt zijn team hoe belangrijk het onderdeel is en hoeveel bandbreedte het moet krijgen. “Als je gaat bellen, merkt de software dat er een telefoongesprek wordt opgezet. De software zorgt ervoor dat het telefoongesprek een quality of service heeft van bijvoorbeeld 80%. Is het gesprek afgelopen, dan wordt de regel weer verwijderd. Het is geen statische programmering in een switch; het is een dynamische programmering. Er komt verkeer aan, daarvoor gelden bepaalde regels, die worden uitgevoerd en daarna wordt het weer opgeruimd.”
Effectiever tegen cybercrime
Doordat SDN het Deltion College in staat stelt om snel te reageren op veranderingen, kan het beter tegemoet komen aan wensen van gebruikers. Snel reageren is bovendien ook essentieel bij verdachte omstandigheden in het netwerk. “De ontwikkelingen op Europees niveau met betrekking tot privacy en cybercrime brachten ons tot de vraag hoe we efficiënter kunnen werken, maar toch de beveiliging in ogenschouw nemen,” zegt Vos. “Die overwegingen hebben zeker bijgedragen aan onze keuze voor SDN.”