Op 6 juni vond de housingdag van SURFnet plaats: een dag geheel in het teken van housingvraagstukken. De dag was met ruim 50 enthousiaste deelnemers goed bezocht. Deze keer stonden fysieke veiligheid, noodstroomvoorziening en business continuity centraal. Met deze thema’s, en met de talrijke aanvullingen die door de aanwezigen ingebracht werden, gaan we de komende tijd aan de slag.
Opening – SURFnet heeft instellingen nodig voor goed netwerk
Kennis en ervaringen uitwisselen
Lex Sietses opent de housingdag. Hij is de eerste housingmanager bij SURFnet, wat aangeeft dat SURFnet housing belangrijk vindt. Lex benadrukt: “Zonder housing(locaties) is er geen netwerk”. Met andere woorden: SURFnet en de instellingen hebben elkaar nodig voor een snel en betrouwbaar netwerk. De housingdag staat dan ook vooral in het teken van de communitygedachte. We wisselen kennis uit en delen ervaringen, om daar weer van te kunnen leren. De volgende trends staan centraal: fysieke veiligheid, noodstroomvoorziening en business continuity.
Implementatie optische laag SURFnet8
3 fasen
Eerst laat Thijs van der Horst van SURFnet zien hoe de implementatie van de nieuwe optische laag van SURFnet8 eruitziet, en wat dat voor instellingen betekent. Hij legt uit dat in 3 fasen wordt gewerkt: het installeren van de nieuwe apparatuur, het migreren van de oude naar de nieuwe apparatuur en het opruimen van de oude apparatuur. Deze werkzaamheden vinden zoveel mogelijk overdag plaats, om de belasting voor instellingen zo laag mogelijk te houden.
SURFnet zorgt voor kastruimte
Uit de zaal komt de vraag of instellingen rekening moeten houden met kastruimte voor de nieuwe apparatuur. Thijs benadrukt dat ze zich hier niet druk over hoeven maken: voor deze implementatie werkt SURFnet alleen in kasten die het zelf in beheer heeft. SURFnet zorgt dus voor voldoende ruimte in die kasten.
Fysieke veiligheid – samen houden we het netwerk veilig
Redundantie in het netwerk
Alexander van den Hil is productmanager van een aantal netwerkdiensten van SURFnet, waaronder SURFinternet en SURFlichtpaden. Hij laat in zijn presentatie zien hoe het netwerk van SURFnet is opgebouwd. Een belangrijke eigenschap is redundantie: het core-netwerk bestaat uit ringen die zorgen voor redundantie. En sinds de realisatie van redundante PoP’s zijn ook de stadsringen redundant met het core-netwerk gekoppeld. Zo blijft het netwerk ook beschikbaar bij calamiteiten als stroomuitval of gebroken kabels.
Een veilig netwerk maken we samen
Ook instellingen moeten hun steentje bijdragen aan de continuïteit en de veiligheid van het netwerk: de apparatuur die in hun kasten staat, zorgt niet alleen voor hun eigen netwerkverbinding, maar is door de ringstructuur ook belangrijk voor de netwerkverbinding van collega-instellingen. Waar het op neerkomt: we zijn samen verantwoordelijk voor een veilig netwerk.
Veiligheidsmaatregelen
Wat kunnen instellingen doen om de fysieke veiligheid van het netwerk te vergroten? Belangrijk is natuurlijk dat onbevoegden niet in de kasten komen en dat je een goed toegangsbeleid hebt. Maar hoe ver ga je hierin? Als iemand met kwade bedoelingen echt naar binnen wil, lukt dat toch wel. Daarom wil SURFnet, in overleg met de instellingen, strakkere maar wel realistische veiligheidsmaatregelen treffen bij alle locaties. SURFnet gaat ook beter in de gaten houden of instellingen zich aan deze maatregelen houden.
Noodstroomvoorziening – testen ‘door het donker’
Uitgebreide testprocedure
Een betrouwbare noodstroomvoorziening is onontbeerlijk voor je datacentrum. Bij Windesheim hebben ze inmiddels veel ervaring met het testen daarvan. IT-specialist Willem Hendrik ten Berge deelt die ervaring. Windesheim kent een uitgebreide testprocedure: 1 keer per maand wordt de noodstroomvoorziening op 2 van de 3 locaties getest, zowel de UPS als het noodstroomaggregaat. De testen vinden plaats op willekeurige momenten.
Door het donker: netstroom eraf
Heel belangrijk is dat Windesheim de testen ‘door het donker’ uitvoert, wat wil zeggen dat de netstroom daadwerkelijk uitgeschakeld wordt. Dit is de enige manier om de noodstroomvoorziening helemaal te testen. Stel dat je het noodstroomaggregaat eens per maand handmatig inschakelt, dan weet je nog niet of dit ook automatisch gebeurt bij stroomuitval.
Onderdeel van housingcontract
SURFnet benadrukt het belang van door het donker testen. Lex Sietses geeft dan ook aan dat SURFnet in het nieuwe housingcontract de eis opneemt om minimaal 1 keer per jaar de noodstroomvoorziening door het donker te testen.
Business continuity – blijf oefenen en blijf kritisch
Lessen na de brand
Op 20 november 2002 brandde een groot deel van het datacentrum van de Universiteit Twente (UT) uit. Erik Nijboer was toen als beleidsmedewerker verantwoordelijk voor de aanschaf van apparatuur. Nu is hij manager ICT-diensten. Hij vertelt over de brand, en vooral over de lessen die eruit getrokken zijn. Het zijn er teveel om op te noemen, vandaar een greep:
- Direct na zo’n grote calamiteit willen leveranciers heel graag hun spullen aan je verkopen. Ga daar niet in mee, vertrouw op de leveranciers waar je al contact mee hebt.
- Communiceer helder naar eindgebruikers, en doe aan verwachtingsmanagement. Gebruikers blijven vragen stellen als je niet (duidelijk) communiceert. Als je aangeeft dat het over 24 uur weer werkt, dan weten ze waar ze aan toe zijn.
- Voer geen noodscenario’s in: die kosten alleen maar tijd. Eerst om ze in te voeren, en dan om ze te vervangen door echte procedures.
- Zorg voor een back-uplocatie van het datacentrum, om het risico te spreiden.
- Zorg voor goed configuratiemanagement, met andere woorden: weet wat er in je datacentrum staat en draait. Dat helpt je om de oude situatie te herstellen in geval van een grote calamiteit zoals een brand.
- Blijf je datacentrum testen, zoals je dat ook doet bij EHBO, brand en ontruimingen. Dan ben je optimaal voorbereid op calamiteiten.
Veranderingen na de brand
Na de brand zijn er veel dingen veranderd bij het datacentrum van de UT. Zo is het toegangsbeleid aangescherpt om zo min mogelijk mensen toegang te geven tot het datacentrum, is er cameracontrole ingevoerd en is er een procedure gekomen waarbij systemen automatisch uitschakelen wanneer ze te warm worden.
Blik van buiten is belangrijk
Een laatste tip van Erik: “Blijf alert en blijf kritisch op jezelf.” Een praktische blik van buiten kan daarbij heel behulpzaam zijn.
Kastruimte uitwisselen
Naar aanleiding van het verhaal van Erik komt de tip uit de zaal om te kijken naar uitwisseling van kastruimte tussen instellingen, zoals dat al gebeurt bij Hanzehogeschool en Windesheim.
Discussie – veel ideeën voor kennisuitwisseling over housing
Housingdag zinvol voor kennisuitwisseling
Aan het begin van de discussie geven deelnemers aan dat ze een jaarlijkse housingdag heel zinvol vinden. Instellingen willen graag weten wat er bij hun collega-instellingen speelt, ze willen elkaar goed op de hoogte houden en ervaringen uitwisselen. Een housingdag helpt daarbij. Maar los daarvan kan SURFnet hierbij een rol spelen door instellingen aan elkaar te koppelen. Bijvoorbeeld als ze initiatieven willen ontplooien zoals het uitwisselen van kastruimte.
SURFnet mag kwaliteitseisen handhaven
Instellingen geven ook aan dat SURFnet een bepaalde kwaliteit moet garanderen en de instellingen best wat meer mag controleren om ervoor te zorgen dat zij aan dat kwaliteitsniveau bijdragen. Een voorbeeld: SURFnet kan onaangekondigd de toegangsprocedure bij instellingen testen. Zolang de resultaten maar vertrouwelijk behandeld worden. Het moet geen ‘naming and shaming’ worden.
Veel ideeën om verder te verkennen
Tot slot wordt geïnventariseerd welke onderwerpen nog meer leven bij de aanwezigen. Er komen heel wat ideeën terug uit de zaal:
- Vergroening van datacentra
- Hoe kunnen we de kastruimtes die we hebben, optimaal inzetten?
- Een oud datacentrum vernieuwen of vervangen: hoe pak je dit aan en hoe krijg je de business case rond?
- Disaster recovery
- Uitwisseling van kastruimte tussen instellingen
Genoeg ideeën om verder uit te werken en om over verder te praten tijdens de volgende housingdag! Heb je zelf ideeën die niet langs zijn gekomen, of heb je vragen over housing, neem dan contact op met Lex Sietses, via housing@surfnet.nl.
Laat een bericht achterLeave a Reply