Netwerkapparatuur: virtueel, maar met dezelfde capaciteit en mogelijkheden

Wat willen we de gebruikers bieden met SURFnet8? Dat was de centrale vraag voor we aan de bouw van SURFnet8 begonnen. Het antwoord: een netwerk dat gebruikers voorziet in de mogelijkheid om te vertellen wat ze willen, waarna het netwerk autonoom aan de slag gaat om dat te verwezenlijken.

Van stabiele internetverbinding naar firewalls

Tegelijkertijd merkten we dat de vraag vanuit de instellingen die op SURFnet zijn aangesloten, veranderde. Voorheen vroegen ze om een snel(le) en stabiel(e) internetverbinding of lichtpad naar bijvoorbeeld een datacenter of een andere vestiging. Tegenwoordig is er ook vraag naar extra dienstverlening. Denk daarbij aan zaken die voor veel instellingen noodzakelijk zijn, zoals firewalls en Virtual Private Network (VPN) Concentrators.

Van het aanschaffen van grote apparaten naar licenties

De technologieontwikkelingen van de afgelopen jaren dragen bij aan de realisatie van deze wensen: niet alleen worden virtualisatietechnieken beter en efficiënter, ook zien fabrikanten de rol van softwarelicenties veranderen. Vroeger werd een groot apparaat aangeschaft met een bijbehorende licentie voor bepaalde functies voor de gehele gebruiksduur van het apparaat. Nu wordt er meer op de software in plaats van de hardware gefocust. Zo zien we dat fabrikanten licenties geënt op de gebruiksduur aanbieden: een pay-per-use-licentie. Op die manier krijgen instellingen de kans om bijvoorbeeld een firewall af te nemen voor de duur van twee uur op dinsdagmiddag met een licentie voor basisfirewalling en maximaal één gigabit aan verkeer. De rekening is afhankelijk van de tijdsduur, het verbruik van resources zoals het geheugen en de processorcapaciteit én de licentie – die weer gebaseerd is op de gewenste mogelijkheden. Niet meer en niet minder.

Dienstverlening à la cloud

Door de virtualisatietechnieken, de pay-per-use-modellen en ons in aanbouw zijnde Automation en Orchestration-platform te combineren, kunnen we flexibele dienstverlening bieden zoals we gewend zijn met de cloud. Zo geven we virtuele apparaten, zoals firewalls, routers of switches, licenties op basis van gebruik en gebruiksduur. Daarnaast kunnen we de gewenste – virtuele – apparaten geautomatiseerd beschikbaar maken, configureren en beheren.

Naar een netwerkfunctievirtualisatie-infrastructuur

In deze blogserie doen we een boekje open over het bouwen van een infrastructuur op basis van netwerkfunctievirtualisatie (NFV). Met NFV kun je de fysieke hardware-onderdelen van een netwerk vervangen door een onbeperkt aantal virtuele, software-gebaseerde componenten. NFV is daarmee een uitstekende manier om je netwerk flexibeler en beter schaalbaar te maken; een soort cloud waarop we netwerkverkeer op hoge snelheid en zo min mogelijk vertraging (low latency) kunnen besturen en/of bewerken.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties