Netwerken op de SURF Netwerkdag: ‘meer in relaties dan in techniek’

‘Netwerken doe je niet alleen’. Daarom organiseerde SURF een Netwerkdag voor de netwerkcommunity binnen onderwijs en onderzoek. Dit keer op een bijzondere locatie: de Rijtuigenloods in Amersfoort. Zo’n 200 bezoekers gingen hier met elkaar in gesprek over trends op vast en draadvrij netwerkgebied en lieten zich bijpraten door inspirerende sprekers van buitenaf en door SURF-collega’s.

Foto van de opening van de SURF netwerkdag door Ruben van den Brink

Keynote Michiel Steltman: ‘De kabelboer wordt vaak gezien als noodzakelijk kwaad’

Na de aftrap van Ruben van den Brink, hoofd van de netwerkafdeling bij SURFnet, was het tijd voor de eerste keynote door Michiel Steltman van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL). Hij nam ons in sneltreinvaart mee in de ontwikkeling van Nederland tot mainport van de digitale infrastructuur en benadrukte het (economisch) belang van het behouden en verder versterken van deze positie. Er liggen hier nog de nodige uitdagingen: datacentra kunnen niet verder groeien, het behoud van een vrij, open en veilig internet, onuitvoerbare wetgeving, het kennisniveau van de gemiddelde Nederlander over de wereld achter het internet en dan bungelt Nederland ook nog eens onderaan het lijstje van vrouwen in ICT. Dit soort zaken op de politieke agenda krijgen, blijft vaak lastig. Daarom roept hij op tot samenwerking om meer voor elkaar te krijgen.

    ‘Nederland bungelt onderaan in het lijstje van vrouwen in #ICT. Laten we hier vandaag nog mee aan de slag gaan door het niet meer bijzonder te maken als een meisje ICT leuk vindt.’ @MichielSteltman #SURFnetwerkdag pic.twitter.com/DpfBY9c591
    — SURF ICT-voorzieningen (@SURF_ictvz) May 21, 2019

Parallelsessies: van Digital Twins tot SURFnet8

Na de pauze kon je kiezen uit verschillende parallelsessies. Dat was nog best lastig, want het aanbod van sessies was groot: van intelligent beton tot de netwerkdiensten van SURF. En van 5G tot eduroam. Uiteindelijk belandde ik zelf bij de sessie over productontwikkeling via Digital Twins door het Fraunhofer Project Center. Daarna nam ik een kijkje bij de bomvolle sessie over SURFnet8: het nieuwe netwerk voor onderwijs en onderzoek waar collega’s momenteel hard aan werken. Peter Boers demonstreerde hier ook de rol van automation, waardoor er minder ‘handwerk’ aan te pas komt. Zo zullen er minder fouten ontstaan en kunnen diensten sneller opgeleverd worden.

 

Presentatie SURFnet8

‘Handig om nu een naam te hebben bij wie ik verder kan informeren’

Het leukst is het natuurlijk om te horen wat bezoekers van de Netwerkdag interessant vonden. Zo was David Vermeulen, ICT-architect bij ROC Midden Nederland enthousiast over de sessie Digitaal toetsen. ‘We zijn hier zelf ook mee bezig, dus leuk om de verhalen van 2 instellingen met verschillende oplossingen en invalshoeken te horen. Ik neig zelf naar het gebruik van Chromebooks, dus handig om nu een naam bij de Universiteit van Utrecht te hebben bij wie ik eens verder kan informeren naar hun aanpak en ervaringen. En zo loop ik even naar een collega van ROC Tilburg, omdat zij een oplossing hebben voor toegang voor ouders tot bepaalde informatie. Ik ben hier dus meer aan het netwerken in de zin van relaties dan techniek.’

 

Foto van pratende mensen tijdens de lunchpauze

Flitscircuit: niet alleen luisteren, maar zelf uitproberen, voelen en discussiëren.

In de middag was er een flitscircuit en kon je verschillende wagons binnenlopen om niet alleen te luisteren, maar vooral ook te doen. Zo kon je zelf een LoRaWan-sensor programmeren en in discussie gaan over 5G. Ook kon je via mock-ups je eigen diensten op het netwerk van SURF beheren en in gesprek gaan over wensen en mogelijkheden hierbij. Via de netwerkbingo leerde je aan de hand van netwerkacroniemen hoe het SURFnet8-netwerk is opgebouwd.

Foto van mensen rondom een laptop
Foto van de netwerkbingo
Foto van mensen achter laptops, zittend aan een lange tafel

Is jouw instelling al beschermd tegen DDOS-aanvallen?

Collega Wim Biemolt riep op om via https://ddos.surf te checken of jouw instelling wel beschermd is tegen DDOS-aanvallen. SURF biedt een gratis netwerkfilter dat met 1 knop aan te zetten is (lees meer over SURFcert): ‘Er zijn eigenlijk geen redenen om dit niet in te stellen, dus waar wacht je op?’ Verder gaf Max Mudde een kijkje achter de schermen van het SURFnet NOC, hoorde je meer over de verbetering van het gebruik van onderwijsgebouwen door sensoren, kon je een cloudtour doen en werden alle vragen beantwoord over de internationale netwerkactiviteiten van SURF.

Slide met plaatje van een hacker en de tekst 'DDOS'

Last but not least: je kon Bor, de oude corerouter van het SURFnet7-netwerk, een aai over zijn bol geven en een van de nieuwe corerouters Bob en Alice bewonderen (een replica van, want de echte corerouters zijn hard aan het werk in de datacentra in Amsterdam). En deze historische gebeurtenis werd ook nog eens vastgelegd via een retro polaroidcamera.

Foto van een man die apparatuur bekijkt
Twee polariod foto's van een jonge vrouw met apparatuur

Hackerslessen van Edwin van Andel

‘Hackers: do I shoot or do I hug?’ Dat was het thema van de afsluitende keynote door Edwin van Andel. Via een quiz testte hij de hackerskennis van de mensen in de zaal en hierbij viel een heus hackersdrankje te winnen. Edwin gaf een aantal voorbeelden van het gemak waarmee je offline en online kunt hacken. Veel ondernemers zien het risico vaak niet. Daarom zijn ethisch hackers zo belangrijk om echt misbruik te voorkomen en moeten we ze koesteren. Zelf zet hij zich in om jonge, criminele hackers op het rechte pad te krijgen, bijvoorbeeld via Hack_Right. En via een vraag uit de zaal heeft hij nog een tip voor ouders of docenten die kinderen willen leren om op een verantwoorde manier te hacken: Hack In The Class. Conclusie van zijn verhaal: het algemene beeld dat bestaat van hackers met bivakmutsen op achter hun computer moet nodig bijgesteld worden. Dus: ‘Keep calm and hug a hacker!’

Edwin van Andel met achter hem een foto met de tekst 'Keep calm and hug a hacker'

Ruben van den Brink sloot de Netwerkdag af met de resultaten van de klimaatmetingen door sensoren in de verschillende ruimtes tijdens deze dag. In kleinere ruimtes was op sommige momenten de temperatuur en het CO2-gehalte flink opgelopen!

Ruben van den Brink presenteert voor een scherm

Maar nu was het tijd om, onder het genot van een drankje en met livemuziek van de Blue Grass Boogiemen, rustig na te praten over de inzichten van deze dag. Heb je zelf interessante dingen gehoord, feedback op deze dag of ideeën voor een volgende SURF Netwerkdag? Laat het vooral weten!

Lees meer over de SURF Netwerkdag 2019 (binnenkort met videoverslag!)
Bekijk een deel van de presentaties terug

Foto van muzikanten met akoestische muziekinstrumenten

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties