In vijftien steden waar één of meer stadsringen zijn, is SURFnet bezig om naast de hoofd PoP (point-of-presence) een tweede (redundante) PoP te bouwen met SURFnet7. Redundante PoP’s zorgen ervoor dat een calamiteit op de hoofdPoP geen gevolgen heeft voor de rest van het netwerk.
Het SURFnet-netwerk bestaat uit een landelijk netwerk en stadsringen. De stadsringen zijn via de hoofdPoP aangesloten op het landelijk netwerk. Mocht er op de hoofdPoP bijvoorbeeld een probleem met de stroomvoorziening ontstaan, dan hebben alle locaties van de stadsring geen verbinding meer. Dit gebeurt vrijwel nooit, maar in theorie is dit een risico. Om klanten meer zekerheid te bieden, realiseren we daarom in vijftien steden redundante PoP’s . Dat wil zeggen dat we in deze steden voor alle stadsringen een tweede opstappunt naar het landelijke netwerk maken. Hierdoor worden alle stadsringen via twee verschillende PoP’s aangesloten op het landelijke netwerk. Als er dan één PoP uitvalt, is altijd nog de andere PoP online. Mocht een grote storing of calamiteit zich voordoen, dan kan dat geen kwaad meer.
Zes gerealiseerd, nog negen te gaan
SURFnet realiseert een redundante PoP in vijftien steden met een stadsring. In de meeste gevallen gaat het om een bestaande locatie in één van de stadsringen. Deze locatie sluiten we aan op het landelijke netwerk. Ook de overige stadsringen worden op deze locatie aangesloten. In de praktijk houdt dit in dat dat we de glasvezelverbindingen laten omleggen, zodanig dat alle locaties in de stad met de twee hoofdlocaties verbonden zijn. In de zomer van 2014 begonnen we met de bouw van de eerste redundante PoP. Inmiddels zijn er zes steden voorzien. Nog negen te gaan!
Vier fasen uitvoering
De uitvoering bestaat uit vier fasen.
- We maken contractuele afspraken met de nieuwe locatie, bijvoorbeeld over het neerzetten van apparatuur en het gebruik van kastruimte. Voor de meeste instellingen is dit al vastgelegd.
- We kijken naar de glasvezelinfrastructuur. Hoe is de locatie met het netwerk verbonden, welke nieuwe glasvezelverbindingen zijn er nodig en welke bestaande verbindingen kunnen we verleggen, zodanig dat we zowel het landelijk netwerk als de stadsringen naar de redundante PoP kunnen brengen? Het aan- en verleggen van de glasvezels kan een half jaar in beslag nemen.
- Als alles in de steigers staat, is het tijd om de glasvezelkabels (letterlijk) te belichten. Ze zijn dan al verlegd en doorgelust, maar de nieuwe locatie is nog niet actief. In de eerste nacht sluiten we de redundante PoP aan op het landelijk netwerk.
- Een tweede nacht gebruiken we om onze netwerkapparatuur (NGE switches) eraan te hangen. Hierop worden onze services naar alle locaties in de stadsringen aangeboden. Omdat we alle stadsringen hebben omgeleid naar de redundante PoP worden alle locaties via twee gescheiden opstappunten gekoppeld aan het landelijke netwerk.
Keuze voor hoofdlocatie
In een traject kunnen er altijd dingen gebeuren die je van tevoren niet op het netvlies had. Zo is het mogelijk dat bij het contact maken met een nieuwe locatie, later uit offertes blijkt dat de glasvezelinfrastructuur zo duur is, dat deze locatie kostentechnisch niet mogelijk is. Wanneer dit gebeurt, moet er vanuit SURFnet gezocht worden naar een andere locatie voor de redundante PoP.
Waarom dan niet beginnen met het aanvragen van offertes en aan de hand daarvan een hoofdlocatie uitzoeken? Omdat SURFnet het belangrijk vindt dat locaties dit graag willen doen. Een hoofdlocatie zijn, betekent 365 dagen per jaar 24/7 naar binnen moeten kunnen. Er zijn ook voordelen voor de instellingen, want ze zitten dichterbij de kern van het netwerk. Voor SURFnet begint het met de vraag welke locaties op een gunstige plaats liggen en dit graag willen doen.
Laat een bericht achterLeave a Reply