De Nederlandse overheid werkt aan de invoering van een nieuw eID Stelsel. Dit wordt een nieuwe standaard voor veilige en betrouwbare toegang tot online dienstverlening van overheid en bedrijfsleven. SURFnet onderzoekt de meerwaarde voor hogeronderwijs- en onderzoeksinstellingen en bekijkt welke rol het zelf in dit nieuwe stelsel kan spelen. SURFnet participeert daarom in een eID-pilot.
Wat is het eID Stelsel NL?
Al een aantal jaren werkt de Nederlandse overheid met het bedrijfsleven aan een standaard voor toegang tot online dienstverlening: het eID Stelsel NL. Momenteel gebruiken alle burgers hetzelfde soort ID om in te loggen op overheidswebsites: DigiD. Binnen het eID Stelsel zullen er meerdere partijen zijn die eID’s en inlogmiddelen uitreiken aan gebruikers. Met alle deelnemende partijen worden afspraken gemaakt over de eisen die gesteld worden aan de techniek van inlogmiddelen en processen bij uitgifte van eID’s. Zo zijn die inlogmiddelen bruikbaar voor verschillende toepassingen en kan iedere website deze middelen vertrouwen en accepteren. De gebruiker kan kiezen met welk middel hij wil inloggen, bijvoorbeeld met zijn DigiD, of met een inlogmiddel van een bank, notaris, webwinkel, bibliotheek, mobiele provider, et cetera.
Eén van de expliciete uitgangspunten van het eID Stelsel is het waarborgen van de privacy, zowel vanuit de techniek als door contactuele afspraken tussen stakeholders. Zij spreken onder andere af om zo min mogelijk informatie over de gebruiker op te vragen en op te slaan.
Welke voordelen kan het eID Stelsel NL hebben voor het hoger onderwijs en onderzoek?
Een groot voordeel is dat het eID Stelsel samenwerking met gebruikers van buiten het hoger onderwijs en onderzoek vergemakkelijkt. Veel universiteiten en onderzoeksinstellingen participeren in onderzoeksprojecten waarbij zij online samenwerken met medewerkers van overheidsinstellingen, uitvoeringsorganisaties en commerciële bedrijven. In dergelijke brede samenwerkingen is een hoog betrouwbaarheidsniveau van authenticatie vereist, met name als er online gevoelige data worden gedeeld, zoals researchdata die de basis kunnen vormen voor een patent. Op dit moment is dat lastig te bereiken voor gebruikers van buiten de SURFnet doelgroep.
Het bestaan van generieke eID’s heeft mogelijk ook tot gevolg dat instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek niet meer zelf ID’s voor hun gebruikers uitreiken. Als een gebruiker zijn eigen ID meeneemt, wordt een leven lang leren eenvoudiger, net als overstappen naar een andere instelling en onderwijs volgen aan meerdere instellingen tegelijk. De gebruiker kan licenties, content en dossiers met studieresultaten makkelijker meenemen naar nieuwe instellingen. De sector ervaart momenteel nog veel problemen om dit mogelijk te maken. Zo wordt voor iemand die bij twee instellingen vakken volgt, voor hetzelfde systeem vaak tweemaal een licentie betaald, omdat hij als verschillende gebruikers bekendstaat.
Welke rol zou SURFnet kunnen vervullen?
In opdracht van SURFnet deed InnoValor onderzoek naar de impact van het eID Stelsel op SURFnet en haar achterban. Zij deden aanbevelingen over de rol van SURFnet binnen het stelsel. De meest voor de hand liggende rol voor SURFnet is die van makelaar.
InnoValor schrijft: Via de makelaarsrol kunnen instellingen, naast hun eigen authenticatiediensten, ook profiteren van de authenticatiediensten en attribuutdiensten in het eID Stelsel NL. Via SURFnet als makelaar krijgen ze relatief eenvoudig toegang tot deze diensten zonder dat ze zelf hoeven aan te sluiten op een private eID Stelsel NL makelaar.
Wat doet SURFnet?
SURFnet volgt alle ontwikkelingen rondom het eID Stelsel NL voor haar achterban op de voet. Voor zover mogelijk brengen we de kansen van het stelsel voor het hoger onderwijs- en onderzoeksdomein in kaart, waarbij moet worden opgemerkt dat het terrein nog volop in beweging is. Veel is nog niet duidelijk of nog onbekend.
SURFnet is geselecteerd als deelnemer voor een eID-pilot van de overheid, die in het najaar van 2015 van start moet gaan. Meedoen in een dergelijke pilot geeft SURFnet de kans om te ervaren of de makelaarsrol ons inderdaad past, of het technisch werkt en het geeft ons een beter beeld van de meerwaarde voor de sector.
SURFnet participeert daarnaast in het Samenwerkingsplatform Informatie Onderwijs (Sion). Het primaire doel van Sion is stroomlijning van de informatievoorziening in de onderwijsketen. Een van de activiteiten van Sion is het ontwerp van een nummervoorziening die unieke en persistente identifiers voor leerlingen en docenten kan verzorgen. Hiermee hebben gebruikers snel, eenvoudig en veilig toegang tot alle benodigde leerbronnen en applicaties, zodat verdere personalisatie van onderwijs mogelijk wordt. SURFnet opereert in dit verband in een keten van partners, waaronder de Kennisnet-federatie, DUO en alle sectorraden. Samen volgen wij alle ontwikkelingen met betrekking tot het stelsel en nemen we stappen om ervoor te zorgen dat we als keten klaar zijn voor het eID Stelsel NL.
Laat een bericht achterLeave a Reply