Karel van Lambalgen en Henk van Hattem van het Leids Universitair Medisch Centrum vertellen over 25 jaar SURFnet:
Karel: “Toen ik 17 jaar geleden bij het LUMC kwam werken, kende ik SURFnet nog helemaal niet. Ik merkte meteen dat SURFnet ons van een goede, snelle en goedkope internetverbinding voorzag. Wat me de laatste jaren vooral is opgevallen is de enorme innovatiekracht die van SURFnet uitgaat. Dat heeft effect op ons als instelling: het houdt ons scherp.”
Henk: “Neem de lichtpaden, die ons ongekende mogelijkheden bieden. Dat zet ons en onze onderzoekers aan het fantaseren. Een wedstrijd als Enlighten Your Research helpt daarbij. Zo heeft Boudewijn Lelieveldt van het LUMC dankzij de lichtpaden die hij in 2011 won nu toegang tot (geanonimiseerde) medische data in Rotterdam en Leiden. Die data kunnen bijvoorbeeld worden verwerkt op de supercomputer bij SURFsara en de resultaten worden getoond op displays in Delft; als het ware een computer waarbij de componenten gedistribueerd staan opgesteld. Lichtpaden zijn daarvoor de ideale oplossing en je kunt ze ook nog tijdelijk opzetten.”
Karel: “SURFnet speelt ook een wezenlijke rol in de samenwerking tussen de acht Nederlandse UMC’s. Tot voor kort hadden wij bijvoorbeeld allemaal een eigen Sharepoint-omgeving. Het onderhoud en beheer van zo’n omgeving kost ieder UMC capaciteit. We hebben sinds een half jaar een gezamenlijke infrastructuur met negen Sharepoint-omgevingen, voor ieder UMC één en dan nog één voor gezamenlijk gebruik. Door SURFconext is het voor de gebruikers transparant waar de gegevens zich bevinden en kunnen ze makkelijker informatie uitwisselen en kennis delen. Dat geldt overigens niet alleen voor researchdata, maar ook voor gegevens op het gebied van bedrijfsvoering. Die infrastructuur hadden we niet op een andere manier kunnen realiseren en is voor ons hét middel om met elkaar te leren samenwerken.”
Henk: “Dat SURFnet ons op allerlei manieren uitdaagt, blijkt ook uit de Campus Challenge die vorig jaar werd georganiseerd. Doordat we een van de winnaars van deze wedstrijd waren, konden we dit jaar versneld onze campusinfrastructuur naar een hoger plan tillen. Eén van onze doelstellingen was onze onderzoekers een researchnetwerk te bieden met een eigen toegang tot internet maar wel binnen de LUMCnet-omgeving, waardoor ze grote hoeveelheden gegevens (bijvoorbeeld via lichtpaden) makkelijker met andere UMC’s kunnen uitwisselen. Daarnaast wilden we het LUMC bereikbaar maken voor IPv6-omgevingen en DNSSEC in gebruik nemen.
Zonder die Challenge hadden we dit ook wel gedaan, maar nu konden we het allemaal in een veel hoger tempo realiseren. Het project was een hele uitdaging: je gaat verbouwen terwijl de winkel open blijft. De zorg gaat immers 24 uur per dag door en je mag de continuïteit van het netwerk dus niet in gevaar brengen. Maar dankzij de ondersteuning van SURFnet is het gelukt het project dit jaar technisch tot een goed einde te brengen. De Campus Challenge gaf focus op onze activiteiten in 2013 en voor mij als techneut was het erg leuk om te doen.”
Karel van Lambalgen is directeur ICT van het Leids Universitair Medisch Centrum. Henk van Hattem is projectmanager/consultant ICT-infrastructuur.
Laat een bericht achterLeave a Reply