Het begon met een telefoontje van Kees Pronk, Wi-Fi-netwerkbeheerder bij Avans. Kees was begin dit jaar naar de Wi-Fi-summit in de VS geweest, een soort top voor Wi-Fi-specialisten wereldwijd. Hij had daar contact gelegd met enkele sprekers en hen uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland. Toen Kees hen vertelde dat er in Nederland een platform bestaat waar alle netwerkbeheerders in het hoger onderwijs elkaar ontmoeten, was hun interesse gewekt.
ICT en onderwijs: platform voor netwerkbeheerders
Dit platform heet SIGN, wat staat voor Special Interest Groep Netwerkbeheerders in het HBO en MBO. SIGN is een actieve community onder voorzitterschap van Gerard Verwoolde van de HU en wordt gefaciliteerd door SURFnet.
Vervolgens hebben Kees, Gerard en ik een datum geprikt, het programma uitgewerkt, de sprekers benaderd en de SIGN-leden uitgenodigd. Binnen de kortste keren was de bijeenkomst volgeboekt en vandaag is het dan eindelijk zover: de Nederlandse Wi-Fi summit is begonnen!
We gaan meteen de diepte in met een presentatie van Veli-Pekka Ketonen over de toekomstige Wi-Fi-standaarden. Zijn presentatie maakt duidelijk dat de ontwikkeling van Wi-Fi volop doorgaat en dat de uitdagingen talrijk zijn. Bekijk de sheets van deze presentatie (pdf).
Hierna gaat Gregor Vucajnk met veel humor en kennis van zaken in op het troubleshooten van Wi-Fi-netwerken. Zijn centrale vraag is: wat doe je als beheerder met een vage klacht zoals ‘Wi-Fi sucks’. Gregor presenteert een systematische aanpak, waarbij je stap voor stap kunt analyseren wat het probleem is. Bekijk de sheets van deze presentatie (pdf).
Matthew Gast heeft het vervolgens over de nieuwe 802.11ac standaard, waaraan hij zelf een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Zijn boek over deze standaard is verplichte kost voor Wi-Fi-netwerkbeheerders. Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van het boek. Bekijk de sheets van deze presentatie (pdf).
SURFnet’s eigen Frans Panken vertelt over Wi-Fi vanuit het perspectief van SURFnet en vuurt de ene na de andere vraag op de toehoorders af om erachter te komen welke diensten SURFnet zou moeten aanbieden. De antwoorden zijn per vraag gemengd, maar het algemene beeld is wel dat er instellingsoverstijgend zeker behoefte is aan meer regie op Wi-Fi. Naast vragen stellen legde hij ook uit hoe het mogelijk wordt dat sim-kaarten niet meer gewisseld hoeven te worden bij overstap naar een andere provider en hoe 4G-netwerken van providers gekoppelde kunnen worden aan de Wi-Fi-netwerken van instellingen. Bekijk de sheets van deze presentatie (pdf).
Veli-Pekka Ketonen sluit de summit af met een bijna wetenschappelijk college over welke factoren van invloed zijn op de performance van WiFi-netwerken. Dit zijn er heel wat meer dan ik dacht, maar gelukkig geeft Veli-Pekka ook tips om de performance te verbeteren. Bekijk de sheets van deze presentatie (pdf).
Mijn conclusie na deze summit is dat het inrichten en onderhouden van een WiFi-netwerk steeds meer specialistenwerk is geworden. De SIGN-community is vandaag in ieder geval weer een stuk wijzer geworden.
Het is aan SURFnet en aan de SIGN-leden om al deze inzichten nu te benutten nog betere Wi-Fi-netwerken aan te bieden aan de studenten en medewerkers, voor wie Wi-Fi in enkele jaren is uitgegroeid tot een eerste levensbehoefte.
Lees ook de blog van Kees Pronk over de WiFi-Summit.
Laat een bericht achterLeave a Reply